Kada pozivamo građane da posjete određene dijelove svoje zemlje pritom ne mislimo na osobe sa invaliditetom? 

Zašto turistička zajednica i pružaoci turističkih smještaja ne vide osobe sa invaliditetom kao potrošača i korisnike svojih usluga. Naime ukoliko želim kao osoba sa invaliditetom da ljetujem ili zimujem u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini neovisno o kojem entitet se radi izbor mi je više nego skučen imate opciju opet, hotela sa pet zvjezdica tu su različite terme/ banje. 

Treba napomenuti da pojedini hoteli  visoke kategorije u BiH nemaju prilagođen smještaj za osobe sa invaliditetom, pa tako imamo nekoliko  samo u većim gradovima su prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom (korisnicima kolica).

Nažalost, ne postoje privatni smještaji i apartmani koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom možda ćete na booking.com ukoliko odaberite filtere prilagođeno osobama sa invaliditetom naći nekoliko stotina rezultata (međutim ukoliko kontaktirate direktno vlasnike smještaja dobiti ćete informacije da nije prilagođeno.

Većina smatra prilagođenim smještaj ukoliko ima “ samo” nekoliko stepenica na ulazu ili ima rampu nema veze sto je nagib veći 45 stepeni i više nalikuje skakaonici nego rampi itd.

Znači ukoliko želite obići ljepote naše zemlje opet ste osuđeni na hotel visoke kategorije ili terme/ banje, koje je by the way na svojim bazenima nemaju  pomagala koja vam olakšavaju ulazak i izlazak  u te iste bazene.

Ukoliko prilagodite smještajnu jedinicu osobama sa invaliditetom, to ne znači da tu istu smještajnu jedinicu ne mogu koristiti i ostali gosti, jer ono što je prilagođeno za osobe sa invaliditetom prilagođeno i za ostale goste. ukoliko računate i  na goste treće životne dobi na ovaj način otvarate sebi vrata za novo tržište.

Znam ukoliko se raspitate u prodavnicama ortopedskih pomagala  sredstva prilagodbe će  biti preskupa međutim većinu stvari mogu izraditi i majstori u vašem okruženju  pitajte “čika Googla” gdje postoje čitavi nacrti  koje majstor može koristiti ili obratite ili nekom udruženju ili nekoj osobi sa invaliditetom. Ispod u videu ćete pronaći neke od primjera.

Nadam se da će ovim tekstom motivirati bar jednog/u vlasnika/icu da razmisli o prilagodbi svog smještaja!

Ukoliko imate primjere prilagođenog smještaja za osobe sa invaliditetom (korisnike invalidskih kolica) u BiH  molim vas postavljajte u komentare. Svima će nam dobro doći.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top